Tarihçe
SANATKARLAR YURDU anlamına gelen “ARTİGİANA” 16 Mart 1838 tarihinde kimsesiz çocuklara ve yardıma muhtaç yaşlı kimselere yardım etmek amacı ile Fiume şehrinde doğmuş (bugünkü Rijeka-Hırvatıstan) İtalyan asıllı Giacomo Anderlich tarafından kurulmuştur.
Binanın girişinde bulunan yukarıdaki tabloda yazılı isimlerden anlaşıldığı gibi bu hayır kurumuna ilk yardım ellerini uzatanlar arasında Sultan Abdülmecit, Sultan Abdülaziz, Avusturya İmparatoriçesi, Arşüdük François Charles, Arşidük Maximilien, Bavyera Başpiskoposu gibi ünlü şahsiyetlere rastlanmakta. Yabancı devletlerin İstanbul’daki temsilcileri de uzun süre kurumun çalışmaları ile ilgilendikleri gibi yardımlarını da esirgememişlerdir.
Bir zamanlar üye sayısı 375 olan Artigiana, 175 seneyi aşan tarihi süresinde sayısız zorlukları aşmayı başarabilmiş ve her şeye rağmen bugünlere kadar varlığını ve faaliyetini sürdürebilmiştir.1950-1960 yılları arasındaki Yönetim Kurulu başkanı Türkiye’de yerleşmiş Belçikalı iş adamı Gabriel Couteaux’un benzersiz yaratıcılığı sonucunda eski müstakil küçük evler yıktırılarak yerlerine 1500 m2 lik bir bahçenin etrafında, daha modern ve daha kullanışlı bir bina inşa edilmiştir.
“Bu Hayır müessesesi, sinesinde yaşlıları barındırmak gayesiyle 1838 senesinde Sultan Abdülmecit’in nakdi yardımı ve fermanı ile tesis edilmiş ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin Müsaadeleri ve Cumhurbaşkanı Sayın Cevdet Sunay’ın Himaye kar Müzaheretleriyle Binalar 1966/67 Senesinde yeniden inşa ve restore edilmiştir. Türkiye Cumhurbaşkanlığı 13 Aralık 1967 – 3/8010.
Bu dönemden sonra binanın girişinde bulunan yukarıdaki yazıdan da anlaşılacağı gibi:
Artigiana
DÜŞKÜNLER EVİ İHTİYARLARA MAHSUS CEMİYETİ HAYRİYE DERNEĞİ
adı altında Bakanlar Kurulunun 71067 sayılı ve 25.7.1970 tarihli kararı ile kamu yararına çalışan dernek olarak tescil edilmiştir.
“Artigiana” Düşkünler Evinde hiçbir din, dil ve ırk farkı gözetmeksizin Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Musevilerin de barındığı gibi Türk, İtalyan, Fransız, İngiliz, Avusturyalı, Alman, Rus v.s. çeşitli milletlere mensup kişiler, masraflara belirli bir katılım payı karşılığında ve genellikle tek kişilik odalarda misafir edilmektedir.
“Artigiana” Düşkünler Evi’nin girişinde ve her odada bir örneği asılı bulunan bir IÇ YÖNETMELIK ‘le idare edilir.
Bu kurumda yaşamaya karar veren kişiler iki kefil göstererek bu yönetmeliğe uyacağını kabul ettiğini beyan eder.